Kaikki olivat paikalla ja toverustemme eeposta jatkettiin siitä, mihin viimeksi jäätiin. Pienen levon jälkeen sankarit lähtivät viemään onnetonta Zephyros-vankiaan Gynaikoniin Polymenan eteen. Noidan tarina oli kuitenkin tehnyt vaikutuksen ainakin Tzikiin, joka puhui muutkin ympäri siihen, että Zephyroksen tarina saisi tulla kuulluksi. Johtuiko se sitten Zephyroksen lahjoittamasta Thetiksen lettinauhasta vai jostain muusta, saagat eivät kerro. Matkalla noita itse ohjeisti orjuuttamaansa Tyrakionia, että tämä järjestäisi Zephyroksen Polymenan läheisyyteen.

Palatsiin saapumisen jälkeen Tziki käytti kaiken kaunopuheisuutensa valmistellessaan hovia tulevaan paljastukseen. Nymfin koukeroisten sanojen jälkeen kuningatar Polymenan ratkaisu oli brutaalin suoraviivainen: hän komensi sotapäällikkönsä Diomedan surmaamaan Zephyroksen, ennen kuin itse oli edes ottanut sankareita muodollisesti vastaan. Orjuutettu Tyrakion asetti miekkansa Diomedan miekan tielle. Henkensä täpärästi säästänyt Zephyros puolestaan komensi orjansa surmaamaan Diomedan. Äkkiä megaronissa oli täysi taistelu.

Yhdellä puolella olivat sankarimme ja toisella Diomeda ja hänen hopliittinsa sekä kuningatar Polymena ja tämän Heran valtikan voimalla manaamat elävät jättiläiskaryatidit. Taistelu oli kiivas mutta nopeasti alkoi näyttää siltä, että elollistetut neitopatsaat olisivat sankareille kuolemaksi. Zephyros sortui kuoliaana marmorikäden heilahdukseen, ennen kuin oli ehtinyt loihtia ensimmäistäkään kertaa ja kohta kovasti loitsimista yrittänyt Tziki sekä onneton Tyrakhionkin makasivat maassa henkitoreissaan. Metamakhos oli sankarien ainoa toivo ja hänkin oli vain yhden naarmun päässä kuolemasta.

Kentauri selvästi oli jumalten suosiossa, sillä vastoin kaikkia odotuksia hänen onnistui ensin lyödä poikki Heran valtikka, jolloin karyatidit kivettyivät niille sijoilleen (toinen tulikuoppaan ja toinen valtaisuimen tuntumaan). Sen jälkeen aivan yhtä sankarillisesti hänen onnistui taistelun tuoksinassa siepata kuningatar syliinsä ja karauttaa pois vihollistensa keihäitten ulottuvilta. Metamakhoksen arvokas panttivanki muutti tilaisuuden äkisti ja taas päästiin puhumaan.

JATKUU